התקשרו אלינולהצטרפות

איגוד מקצועי

החוק הוא חומת המגן שלנו - הטרדות מיניות

החוק הוא חומת המגן שלנו, הוא הבוס. הוא חזק, יכול להיות שהוא מבוגר ממך, מצליח ומקושר פחות או יותר, יש לו שליטה במשכורת שלך. הוא יודע שאת צריכה לטפל בילדים או בהורים ולפעמים נותן את ההרגשה שאם את יוצאת מוקדם, זה לא בסדר ולמה על חשבון העבודה. ואז, כשהוא מטריד אותך, מעליב, פוגע ולפעמים נוגע, את שואלת את עצמך אם כדאי בכלל לצאת נגדו. הרי בסוף זו תהיה מילה שלך מול מילה שלו. האם יש לך האומץ והכוח לעמוד במסכת הקשה והארוכה הזאת?

זה לא רק מול אישיות ידועה ומפורסמת. זה יכול להיות כל גבר שמנצל מרות, שמייצר אווירה של לחצים ושל איומים (אפילו באופן סמוי, בתת־מודע), שמולו את נמצאת במצב של פער בשכר, במעמד ובסטטוס.

אלפי נשים וגם גברים חוו וחווים את הסיטואציה הזאת יום יום. המלחמה שלנו לשוויון ולמעמד הראוי לנו בעבודה ממש לא הסתיימה, ולכן החוק למניעת הטרדה מינית, שמטרתו לאסור הטרדה מינית והתנכלות על רקע מיני, הוא אחד החוקים החשובים ביותר שחוקקו כאן; כדי להגן על כבודו של אדם, על חירותו ועל פרטיותו, וכדי לקדם שוויון בין המינים. זה מעשה חקיקה שבא להגן על החלש והמוחלש, ומה לעשות - רובנו עדיין מוחלשות במקומות עבודתנו.

הטרדה מינית היא עבירה פלילית ועילה לתביעה בנזיקין. על המעביד, כעל כל אדם, חל איסור להטריד ולהתנכל. החוק מטיל עליו אחריות מיוחדת, על מעשיהם של עובדיו ושל ממונים מטעמו, במסגרת יחסי עבודה. מעביד צריך לנקוט אמצעים סבירים למניעת הטרדה מינית והתנכלות, לטפל ביעילות בהטרדה מינית או בהתנכלות שידע עליהן ולתקן פגיעה עקב הטרדה מינית או התנכלות אף במצב של הגשת תלונה או תביעה.

אם אישה או גבר נפגעו במקום עבודתם, זכותם להגיש תלונה בערוצים השונים על פי החוק. משום שזהו תהליך חושפני, פולשני, ארוך וקשה נפשית, אשר בסופו יש להוכיח אם אכן התקיימה הטרדה מינית - רוב נפגעי הטרדה מינית אינם ממהרים להתלונן. מצד אחר, רבים מהגברים, ובעיקר המנהלים שבהם, מודעים לקיומו של החוק אבל כנראה אינם מכירים אותו מספיק.

ההגנה על נפגעי הטרדה מינית והתמיכה בהם הן חשובות ביותר, ועל כן כדי לא לפגוע בחוק ובמטרותיו חשוב לבודד את המקרים הבודדים של ניצול ציני, שמושפע מגופים כלכליים, אינטרסנטיים ופוליטיים, הפוגעים בתדמית, בטיפול ובאמון של נפגעי הטרדה מינית.

יש להמשיך להעלות את המודעות בקרב המעסיקים והעובדים בארגונים השונים במשק לפעול להטמעה ולשינוי. יש להגביר את ההדרכות ואת ההכשרות לעובדים ולמנהלים, ללוות את הממונות על חוק ההטרדה המינית במקומות העבודה ולא להתייאש.

עידית ליפוביצקי

05.08.2015, 14:19